Zapiekanka brokułowa  

tasteofjoy
 

*Szybko, kolorowo i jakże syto. To gwarantuje nam zapiekanka warzywna, a dla mięsożerców z dodatkiem mięska!*

DSC_0385.JPG

*SKŁADNIKI*

- pół brokuła
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 5 pieczarek
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 150g wędliny (może być kiełbasa,szynka, mięso...ja dałam pozostałości pieczonej karkówki)
- 100g żółtego sera
- sól,pieprz

DSC_0397.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Brokuł gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie (najlepiej podzielić go na różyczki).
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Pieczarki kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Wędlinę kroimy w kostkę (można ją podsmażyć, ja miałam już upieczone mięso).
- Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach.

DSC_0400.JPG

*SOS*

- szklanka śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz
- ząbek czosnku

Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę mleka.

DSC_0394.JPG

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wykładamy składniki warstwami - część makaronu, pieczarki,cebula, brokuł, pomidorki i wędlina. Następnie wylewamy trochę sosu śmietanowego. Kładziemy kolejną warstwę makaronu i warzyw oraz resztę sosu. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem.

Jeśli lubicie dobrze przyprawione potrawy to posypcie solą i pieprzem również każdą warstwę zapiekanki. Dla mnie doprawienie tylko sosu, to zdecydowanie za mało.

DSC_0408.JPG

Zapiekamy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_0407.JPG

Jeśli zapiekanka zostanie Wam na drugi dzień, to spokojnie można odgrzać ją na patelni.

DSC_0426a.jpg

Dla przypomnienia wcześniejsza *Zapiekanka z brokułem.*
*Tutaj* --> *tasteofjoy.pinger.pl/m/15446099*

*Smacznego!* :D
Pokaż wszystkie (44) ›